Výuka „naruby“

IMG_8757

Také máte pocit, že výuka ve školách je málo efektivní a nedává dost prostoru pro individuální přístup? Učitel se věnuje středně zdatným studentům, kterých bývá ve třídě nejvíce,  a tím „obětuje“ nadání talentovaných a „potopí“ ty méně zdatné. Dá se taková situace vůbec řešit jinak? Existuje metoda, která by byla natolik flexibilní, že by všichni studenti měli možnost učit se svým tempem a měli stejnou šanci na úspěch?

Ano, existuje. Slyšeli jste někdy o převrácené třídě (flipped teaching)?

Velmi mne zaujal projekt pane Kahna Salmana, který vytvořil nový typ výuky, který se právě testuje v některých třídách v USA. Založil neziskovou organizaci pod názvem Kahn Academy, která je založena na tomto novém typu výuky.

Principem jeho výukové metody je, že žáci novou látku nestudují ve škole během přednášky učitele, ale doma z videí umístěných na internetu. Ve škole pak vlastně dělají to, co dříve bylo domácí úkol. To znamená, že si procvičují a konzultují doma nastudovanou látku s učitelem a ostatními spolužáky. Zdá se vám to postavené na hlavu?

Možná. Každopádně oproti standardní výuce vidím v tomto typu výuky následující výhody:

  1. Individuální přístup – student si  může výukové video kdykoliv zastavit, popřípadě znovu přehrát. Učitel ve škole takové „tlačítko“ nemá. A  i kdyby měl, ostatní zdatnější studenty by opakované přehrávání mohlo nudit a odradit od dalšího studování.
  2. Samostatnost – nutí studenta k samostatnosti a odpovědnosti za nastudování dané látky. Nestačí si to ve škole odsedět.
  3. Časová flexibilita – žák si může nastudovat novou látku, kdykoliv se mu to hodí. Není odkázaný na respektování společného rozvrhu. Musí samozřejmě splnit daný časový  rámec.

Pokud vás tato metoda zaujala, a chtěli byste si dovědět více, klikněte na níže uvedený odkaz. Přednáška  je sice v angličtině, ale můžete si poslech ulehčit zvolením českých titulků.

http://blog.ted.com/2011/03/09/lets-use-video-to-reinvent-education-salman-khan-on-ted-com/

Myslíte si, že čeští žáci, studenti, ale také učitelé  jsou připraveni na tento styl výuky?

Podělte se prosím o svůj  názor  níže, anebo mi zašlete vaše postřehy na jana@jcerna.cz . Děkuji.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.